Traditionele geneeskunst uit het Oosten

Maak een afspraak

De oudste acupunctuurartsenpraktijk van Nederland (in Bunnik bij Utrecht]

Heelmeesters uit het Oosten

In 1973 begon de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) met het opleiden van afgestudeerde artsen tot acupunctuurarts. De opleiding duurde toen drie jaar. Er waren nog geen Nederlandse boeken verkrijgbaar en vertalingen waren niet te vinden in de boekhandel. Daarom is Dr. Oei-Tan naar onder andere China en de Verenigde Staten gegaan om daar stage te lopen en zo ervaring in de praktijk op te doen. In New York was ze bij de oprichting van de alternatieve afdeling van de befaamde Sloan Kettering Kanker kliniek.

In 1976 heeft zij in de kliniek in Naarden gewerkt en aldaar veel directe praktijkervaring opgedaan bij de acupuncturist van Prins Bernhard, dhr. Xiao. Hierna opende zij haar eigen acupunctuurpraktijk in Bunnik/Utrecht. 

Acupunctuurpraktijk Drs. Sum & Drs. Beneder 

Dr. Oei-Tan heeft in de afgelopen jaren veel bijscholingen gehad in Peking, Nanking, Tai Peh, Hong Kong, New York, Los Angeles, San Francisco, Wenen en München. Met haar grote kennis en ruime ervaring kan zij zich rekenen tot een van de beste acupunctuurartsen van Nederland.

Sinds 2017 wordt Dr. Oei geassisteerd, cq. waargenomen door de jonge huisarts-acupuncturist Drs.Betty Sum.
Zij behaalde haar acupunctuurdiploma met glans bij de opleidingsstichting van de WAVAN, d.i. de Stichting SWERF, waar Dr. Oei-Tan examinator was.

Sinds 2020 geeft Drs. Henk van Iterson, voorzitter WAVAN, als gast-collega in onze praktijk, naast de klassieke acupunctuur ook de moderne "ACUPUNCTURE IN FACIAL REJUVENATION"  oftewel  revitaliserende en cosmetische acupunctuur. Drs. Henk van Iterson is met pensioen.
Drs. B. Sum en Drs. E. Beneder werken nu in de praktijk.


(WAVAN is de Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland)

Logo WAVAN Logo Swerf Verhelp uw klachten: maak een afspraak

Over Dr. Oei-Tan

Dr. Oei-Tan heeft zich in de afgelopen 40 jaar sterk ingezet voor acupunctuur in Nederland. Ze heeft een uitgebreid cv opgebouwd waaruit haar liefde voor deze Chinese, oosterse geneeswijze naar voren komt:

 • directeur van Acupunctuur Centrum Bunnik;
 • in 1987 met tussenpozen gastdocent voor acupunctuur aan de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam;
 • van 2005 tot 2013 voorzitter van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV);
 • sinds 2006 acupunctuurdocent en stagebegeleider aan de Universiteit Utrecht;
 • sinds 2012 bestuurslid en vanaf 2016 vicevoorzitter van de International Council Medical Acupuncture Related Techniques (ICMART).
 • van 1986 tot 2006 hoofdredactrice van het Nederlands Tijdschrift voor Acupunctuur;
 • van 1986 tot 1995 voorzitster van de artsenfederatie voor Additieve Alternatieve Geneeskunde (AAG);
 • lid van de ISO-commissie voor Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM);
 • Raad van Advies van de WAVAN;
 • Raad van Advies van de World Federation Chinese Medicine Societies (WFCMS);
 • Raad van Advies: Duits TCM-tijdschrift van de Societas Medicinae Sinensis;
 • Raad van Advies: Tijdschrift Integrale Geneeskunde.


Vanwege haar inspanningen en expertise in zowel binnenland als buitenland kreeg ze in 2010 tijdens de opening van het Wereldcongres van de WFCMS in het World Forum in Den Haag de hoge Koninklijke Onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Sesam Atlas van de Acupunctuur

Alles over acupunctuur kunt u vinden in het door Dr. Oei-Tan & Drs. Hoekstra-Gelder vertaalde Sesam zakatlasje voor acupunctuur (Prof. Dr. C.H. Hempen, internist en hoogleraar TCM, Universiteit München).  In geen enkele andere atlas is een uitleg te vinden over de functies van de afzonderlijke acupunctuurpunten. Een atlas geeft de ligging weer van de punten, maar de Duitse maag-darm specialist Prof. Dr. Hempen heeft daaraan tekst toegevoegd wat ieder punt kan bewerkstelligen volgens de TCM-leer in de inwendige geneeskunst. (Traditonal Chinese Medicine). Het zakboekje is tevens te leen bij de bibliotheek (ISBN 90-5574-290-2).

Chronisch zieken kunnen aan de hand van de plaatjes en de tekst, zelf met regelmaat acupressuur doen ter verlichting van hun chronische klacht.